Inspiriši me da budem kreativna- Amina Alađuz Lomigora


Ma šta je napraviti super ukusan i predivan mafin- to je Piece of cake. Ali bukvalno 😀  Tako se zove Aminina stranica na FB putem koje možete naručiti mafine, kolačiće i torte iz snova. Kada ih Amina pravi, tačno vam bude žao da ih jedete koliko dobro izgledaju. Amina Alađuz Lomigora je jedna super kreativna mama koja pravi super ukusne kolačiće i još mnogo toga.

amina

Amina, tvoji mafini i torte su umjetnička djela. Odakle ideja za Piece of cake?

A: Ideja je nastala na jednoj kafi s rodicom Sanitom. Obje smo u tom periodu bile nezaposlene, i u mnoštvu naših „biznis ideja“  shvatile smo da nam je zajednička ljubav prema kolačima i tortama, tako da nam je to bio logičan slijedeći korak, da krenemo s „Piece of Cake“ . Često mi padne na pamet citat „He who dares, wins“ iz Mućki, e pa tako smo i mi, čini mi se, postupile. 🙂 „Piece of Cake“ tim, čine dvije osobe, Sanita i ja. Sanita je zadužena više za izradu kolača i torti a ja za dekoraciju, taj kreativni dio.

amina cake.jpg

Imate li nekih zanimljivih situacija u kojim ste se nalazili u svom poslu?

A: Tu i tamo se desi nešto smiješno uglavnom. Jedne prilike nas je jedna gospođa naružila jer ne dostavljamo u Zavidoviće, ili npr. starije generacije ne znaju mnogo o fondanu pa nas poslije zovu i pitaju šta se to nalazi na torti i da li je jestivo. 🙂  Uglavnom samo simpatične situacije.

 

Mafini i kolačići su samo jedan način kako izražavaš svoju kreativnost.  Šta je Aminatized?

A: Ta stranica je moje umjetničko ćoše, u kojem možete pronaći i kupiti moje zentangle radove i radove inspirisane aboridžanskim stilom slikanja na platnu, koje me potpuno oduševljava.

amina zentangle.jpg

Mama si jedne predivne, pametne djevojčice koja već ukazuje na to da je krenula stopama svoje mame i da njena mašta nema granica. Kako provodiš kvalitetno vrijeme s njom? Da li zajedno radite neke kreativne stvari? Uključuješ li je u svoj rad?

A: Kao i svaka mama, trudim se da što više vremena provedemo zajedno. Pored igre, zabave i učenja, ona je uključena u skoro sve moje kreativne minute, tako da su zidovi u stanu ispunjeni i njenim radovima. Voli i da pomaže i kad je ukrašavanje torti i kolača u pitanju. Trudim se da probudim u njoj želju da bude kreativna u svemu što radi. 🙂

 

Na FB vodiš jednu stranicu na kojoj postavljaš prevode predavanja Nouman Ali Khan-a. Reci nam nešto o tome?

A: Moja mama se žalila da postavljam na svoj fb profil predavanja Nouman Ali Khana bez prevoda. Napravila sam tu grupu isključivo zbog nje i generacija sličnih njoj koji ne znaju dovoljno dobro engleski jezik, u grupi su sva predavanja Nouman Ali Khana prevedena na bosanski jezik, kratki video klipovi, njegovi citati i sl., ni sanjala nisam da će grupa brojati više od 7000 članova, i taj broj iz dana u dan raste, što me jako raduje. Kasnije se formirala i ekipa koji prevode klipove za koje su najviše zainteresovani članovi i na tome sam im posebno zahvalna.

 

Jako mi se sviđa tvoj način nošenja hidžaba. Uvijek su to neke predivne boje, skladne,  sve izgleda prelijepo, moderno, a propisno.  Imaš li neki savjet svim hidžabicama ili budućim hidžabicama koje bi željele da se pokriju, a istovremeno da se osjećaju lijepo i moderno?

A: I kroz hidžab i boje koje nosim izražavam svoju kreativnost, trudeći se da to bude što više propisno. Hidžab je za mene, pored činjenice da je farz, stil života koji me upotpunjava kao ličnost, i mislim da svaka buduća hidžabica treba da zna da će s hidžabom puno više toga dobiti nego se odreći, zapravo ničega se ne odriče, samo filtrira neke stvari i to je to. 🙂

Uvijek si nasmijana i pozitivna. U čemu je tvoja tajna? Kako biti nasmijan i pozitivan u vremenu kada se sve urotilo protiv nas i kada nas sve vuče prema negativnosti?

A: Iz svakog dana pokušavam da izvučem ono najpozitivnije i budem zahvalna, trudim se da negativne ljude zaobilazim u širokom luku. Imam ekipu oko sebe koja je uvijek pozitivna i vesela i to je jako važno, da budeš okružen dobrim i pozitivnim ljudima. 🙂

 

Ko je Amina? Čime se još baviš, šta te ispunjava? Reci nam nešto o sebi.

A: Prije svega, muslimanka, zatim majka, supruga i kćerka. Medicinska sestra po zanimanju, a kreativac, zaljubljenik u fotografiju, umjetnik i sanjar u duši.

Koji je tvoj životni moto?

A: „Meni je osmijeh lajt-motiv…“ 🙂

 

Imaš li za kraj neku poruku koju bi željela da ponesu svi koji ovo čitaju?

A: Iako se nalazimo u svijetu gdje su suze na svakodnevnoj bazi neizostavne, kao što Nouman Ali Khan kaže : „Mi smo ljudi od ‘elhamdulillah’ što nas, po vjeri, čini optimističnim!“, moramo zadržati optimizam i osmjeh na licima, uvijek biti zahvalni i ići prema naprijed ponosno dignute glave.

 

Amina, hvala ti što nas svakodnevno inspirišeš i obogaćuješ svojim radom i osmijehom. Nadam se da ćemo se svi zaraziti tvojim pozitivizmom i optimizmom ❤

 

 

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Zabilježite trajni link.

Komentariši